Hópihetánc

Az, hogy emelésnek hívják, még nem jelenti, hogy emelkedik ....

2018. január 13. - hopihetanc

albrecht_durer_imara_kulcsolt_kez.jpgA kormány minden évben nyugdíjat emel, és ehhez emeli az összes, nyugdíjhoz viszonyított-számított szociális ellátást. Az emelés azonban Egyeseknek emelés, a többieknek – akik sosem voltak tűzhöz közel – bizony csak alamizsna. Van olyan nyugdíj, melyet havonta 40 ezerrel emeltek – és van olyan, ebből számított, szociális ellátási forma, melynek kapcsán a havi 500 forintot sem éri el az emelés. …

Vegyük sorra.

Akiknek eleve magas a nyugdíjuk (azaz: nem igazán vannak rászorulva az emelésre), ők havonta 70 ezerrel kapnak többet az idei évben. Az átlagos nyugdíjasok 40 ezerrel, a kisnyugdíjasok pedig, akiknek tényleg jól jönne egy valódi emelés, nos, ők havi 4 ezer forint emelésben részesülhetnek. …

Igazságos elosztás, egy igazságos országban, nemdebár?

A „családbarátságáról” híres kormány tehát az öregségi nyugdíjasok társadalmát ekkora mértékben osztja meg. Velük együtt azonban megosztja a szociális ellátásban részesülők társadalmát is, ha figyelembe vesszük, hogy az összes szociális ellátást ebből a nyugdíjminimumból számolják. Nem a leggazdagabbakéból. Nem az átlagnyugdíjból. Igen, jól értette a kedves olvasó: a minimális nyugdíjból számolják az aktív korú, még gyermeket nevelő családok számára, élethelyzetük könnyítésére adható, szociális támogatásokat.

Azokat a szociális támogatásokat, amelyek minden más, normális országban egyrészt alanyi jogon járnak, másrészt soha nem a megélhetés megnehezítését szolgálják, mint nálunk. Hazánkban szociális ellátás annak jár, aki folyamatosan és krónikusan éhezik, és olyan összegben jár, hogy abból, ha csak egy mód van rá, mindenféleképpen éhen is haljon. Vagy ha nem, hát legalább hajléktalanná váljon, a rezsi kifizetésére való képesség központilag meghatározott ellehetetlenítésével (mert az ilyen, fenomenális „emelések” nem szolgálnak más célt).

A szociális ellátás elméletileg arra hivatott, hogy a családok sanyarú élethelyzetében egy kevéske megoldást nyújtson, ám ezt a célkitűzést a rendszerváltás óta még egyetlen évben sem sikerült beteljesítenie a szociális ellátó rendszernek. Talán nem véletlen az, hogy az Alkotmány eltörlésével eltörölte a kormány a saját felelősségét és kötelezettségét is, hazánk állampolgárainak létfenntartása kapcsán.

A minden évben megszokott nyugdíjemeléssel összefüggésben egy évben sem hallunk arról, hogy amilyen mértékben emelik a nyugdíjakat, olyan mértékben emelnék a családi pótlék ellátás összegét is. Teszik ezt annak ellenére, hogy kisgyermeket nevelő családok is élnek hasonló nehéz körülmények között, mint a nyugdíjasok. Gondolkodjunk el azon: ha a nyugdíjminimumból tengődő nyugdíjas létfenntartásához nem elegendő a minimálisként meghatározott összeg (tekintve, hogy ő önmagát tartja el ebből az összegből), akkor egy gyermeket nevelő felnőttnek hogyan is volna elegendő, (példának okán, ha rokkant ellátásban részesül), a minimális nyugdíj összegének töredékében meghatározott havi járandósága mellett a családi pótlék összege? Hiszen ő egy ellátásból (a példánál maradva a nyugdíjminimum töredékeként meghatározott rehabilitációs ellátásból) kell, hogy fenntartsa önmagát és gyermekét – és ehhez általában csak a családi pótlék áll rendelkezésére (attól függően, mennyire szegény a lakóhelye szerinti önkormányzat- mivel a kormány már a szociális ellátások kötelezettségét is mások vállára engedményezte).

Közben ne felejtsük el: a családi pótlék összege a nyugdíjminimum ötödében van meghatározva, miközben a szülő ötször annyit kell, hogy költsön a gyermeke felnevelése közben, mint amit egy nyugdíjas költ önfenntartásra. És emeljük is ki, azonnal: a minimális nyugdíjból élők önmaguk fenntartására eleve (a fentebb ismertetett oknál fogva) képtelenek. Nem. Nem a nemtörődömségük okán, pusztán azért, mert a minimálnyugdíj eleve nem elegendő egy személy egy havi élelmezésére (és akkor rezsit még nem fizetett). Egyébként a havi rezsi összegét sem üti az egy hónapra járó minimális nyugdíjösszeg. Amit most megemeltek, egészen 4 ezer forinttal is. …

Tehát ott tartottunk, hogy a nyugdíjakat emelték, a tehetősebbnek nagyobb mértékben, a létminimum szintje alatt élők számára pedig dobtak pont annyi alamizsnát, amit azok, akik ennek összegéről döntöttek, egy reggelire elköltenek. A kisnyugdíjas pedig ossza be ezt az összeget egy hónapra lebontva. …

A szociális ellátásban részt vevők sem jártak jobban, mint a kisnyugdíjasok.

Nézzük: a rokkantak esetében és a szülői nyugdíjaknál alig 2 000 forintos emelés történt. Az árvaellátást képesek voltak 1 134 forinttal is megemelni. A baleseti járadék összege 690 forinttal emelkedik, a házastársi pótlék emelése pedig alig éri el az 500 forintot. …. És: az alapösszegű ápolási díj mindösszesen 1 600 forinttal "emelkedett", hozzátéve, hogy még így, az emelést követően sem éri el az idei nettó a tavalyi bruttó ápolási díj összegét.

Hasítunk!

Lefelé az életszínvonalban.

Mindez kampányidőszakban történik (ezt illik nem elfelejteni, annak, aki erre a kormányra szeretné tenni ismét az „X”-et.)

(A címlapfotón: Albrecht Dürer: Imára kulcsolt kéz c. műve)

Figyelem!

Írásunk megjelenése után több olvasói megkeresés érkezett, melyben azt tudatták velünk, hogy az annyi bizony nem annyi.

Minek okán úgy gondoltuk: létrehozunk egy Jegyzetet a Facebook oldalunkon, mely alá kommentben várjuk olvasóink véleményét annak vonatkozásában, hogy annyi-e az annyi, a gyakorlatban is, mint elméletben. Jegyzetünk alá egy olvasónk kommentjében, linkben is látható az az elméleti gondolatsor, mely alapján e jeles emelések megtörténtek.

Ugyanakkor, olvasónk azt is kérte: közöljünk cikkünk alatt helyreigazítást.

Mi a türelmét kértük, mert helyreigazítás helyett egy teljesen új bejegyzést szeretnénk az emelés témakörének szentelni. Jelenleg várjuk az olvasói véleményeket, hogy azokat összesíthessük. Fontos felhívni a figyelmet arra: nem kérünk személyes adatokat, az igen-nem válaszolat is maximálisan kieégítőnek tartjuk, tekintettel arra, hogy egy dologra vagyunk kíváncsiak:

Annyi-e az annyi a gyakorlatban, mint amit az elméletben leközöltek?

Olvasóink véleménye mellett várjuk a Népjóléti Bizottság meglátását is a kérdésben. 

Csak ezt követően fogjuk tudni (akkor már tudományosabb formában) helyzetelemzésünket közzé tenni.

Addig is türelmüket , a Jegyzetünk alatt pedig hozzászólásaikat, meglátásaikat kérjük!

Köszönettel:

a Hópihetánc blog csapata

 

 

 

Ha hasznosnak ítélte meg a kedves olvasó az olvasottakat, viszonzásként katt ide.

Facebook-oldalunkat pedig itt like-olhatja.