Hópihetánc

A német koalíciós megállapodás főbb pontjai

Havonta ezer család egyesítését engedélyezik

2018. január 14. - hopihetanc

megallapodas.jpgNémetország az Európai Unió katonai integrálása felé vesz irányt, erősíteni és megreformálni akarja az EU-t és az eurozónát, ennek érdekében pedig kész növelni hozzájárulását az EU költségvetéséhez – jelentette a Magyar Békekör annak a nagykoalíciós megállapodásnak az alapján, amelyet a CDU-CSU és az SPD kötött péntekre virradóra Berlinben.

A Handelsblatt által teljes terjedelmében közzétett dokumentum szerint az EU-t Franciországgal szoros együttműködésben akarják megerősíteni. Új európai pénzügyi alappal akarják „megreformálni” az euróövezetet, hogy a válságokkal ellenállóbbá tegyék.

Megállapodtak abban, hogy 180-220 ezer főre korlátozzák azoknak a menekülteknek a létszámát, akiket Németország évente befogad, és havonta ezer család egyesítését engedélyezik. Nem emelnek adót. Az SPD-nek nem sikerült elérnie, hogy emeljék a legmagasabb jövedelműek adóját.

Az SPD-nek nem sikerült keresztül vinnie azt sem, hogy olyan társadalombiztosítási alapot hozzanak létre, amellyel mérsékelhetik az egyenlőtlenséget az általános TB-vel rendelkezők és a privát biztosításban részesülők ellátása között.

Fokozatosan eltörlik azt a „szolidaritási adót”, amelyet Németország újraegyesítésekor vezettek be azzal a céllal, hogy kiegyenlítsék az ország keleti és nyugati része közti életszínvonalbeli különbséget. Ezt mindmáig nem sikerült elérni – jegyezte meg a Békekör.

A megállapodást a pártok vezető testületeinek, valamint tagságának még el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen, és márciusra-áprilisra megalakulhasson Németország nagykoalíciós kormánya.

A megállapodás teljes német szövege ide kattintva érhető el.

Magyar Békekör