Hópihetánc

Hópihetánc

A megfelelési kényszer béklyóiban 3.

Hogyan szabaduljunk meg tőle?

2018. január 08. - Tünde Tündér

leszarom-pirula.jpg

Előző két írásomban körbejártam a megfelelési kényszer alapjait a gyermekkorban, majd azt taglaltam, miért ragaszkodik az ember felnőtten a mindenkinek megfelelni vágyáshoz. Itt az ideje, hogy a felszámolásáról is szó essék.

Meghaladni, tenni egy negatív berögzültség ellen akkor tud az ember, ha megérti, milyen okok vezettek a jelen helyzet kialakulásához. Egy problémát megszüntetni igazából akkor lehetséges, ha az okait szünteti meg az ember. Az orvosi gyógykezelésekből jól ismerjük azt az állapotot, amikor nem a kiváltó okot kezelik, hanem az okokból fakadó tüneteket igyekszik csak a terápia folyamán az orvos gyógyszerekkel elnyomni. Az eredmény féleredmény lesz csupán...

A lelki egészség tárgykörébe tartozó negatív beidegződéseinkkel sincs másképpen a helyzet. Azaz egy ilyen jellegű – nyilvánvalóan személyiségbeli vonás, helytelen reakció – az ember lelki békéjét idővel felkavarja, nem fogja jól érezni magát a bőrében. Tenni kell ellene. Az egyik legjobb módszer – és mindenkinek csak ajánlani tudom – akik érzik, hogy valami lelki gubancuk van, ne szégyelljenek külső segítséget kérni. Lehet egy pszichológus, egy barát, akivel lehet bizalmasan beszélgetni a problémákról. Sokszor már az is nagyon sokat jelent, ha az ember elmondja, kibeszéli magából az érzéseit, gondjait. Ugyanis ezáltal egyrészt megkönnyebbül, másrészt spontán magyarázatot, továbblépési gondolatot is találhat önmagának. Esetleg az őt meghallgató szakember, barát olyan dologra is rámutathat, melyet az érintettnek nem sikerül észrevennie. Önmagát az ember mindig nehezebben látja, mint adott esetben más személy problémáját.woman-2880999_640.jpg

Papír és toll vagy billentyűzet. Amennyiben nincs lehetőség vagy valamilyen oknál fogva nem mer az ember másokhoz fordulni a gondjával, az is jó módszer, ha leírja magának.

A megfelelés kényszere általában nem egy frissen jött hibás hozzáállás, hanem sok-sok év alatt, akár évtizedek alatt rögzült és állandósult viselkedési minta, így egyik napról a másikra sem lehet eltüntetni az életből. Viszont aki, erre tekintettel bele sem kezd, ne csodálkozzon, hogy helyzete nem fog javulni, esetleg még rosszabb lesz.

Sajnos mai világunkban azt sem engedheti meg magának sok ember, hogy rendszeresen pszichológushoz vagy egyéb segítő hivatású szakemberhez forduljon. Ennek bizony anyagi okai vannak döntően, esetleg kistelepülésen élve nincsenek elérhető közelségben ilyen lehetőségek. Erről azt gondolom, hogy ha az ember érzi, hogy gondjai vannak, és akar tenni magáért, lehetőséget is fog találni arra, hogy a holtpontról elrugaszkodhasson. Ezáltal pedig maga az élete hozhat újabb lehetőségeket a továbbhaladáshoz. A lényeg, hogy az akarat, az elhatározás a változtatáshoz szülessen meg az emberben. Akár egy ilyen írás is lehet egy kiindulópont. Az internet ügyes használatával pedig rengeteg írást, anyagot, könyvet, előadásokat lehet akár ingyenesen is elérni.

 

Mindabból, amit olvasol, soha egyetlen szót se higgy el megfontolás nélkül! A hit önmagában kevés! Mindig próbáld ki az életben is, amit tanultál.


A fentebbi idézetet magamnak írtam le egy füzetbe valamikor sok évvel ezelőtt, sajnos a forrást nem jegyeztem le mellé.

Hogyan vélekedik a mindenáron másoknak megfelelni vágyó ember?

 

Csupán jó akar lenni az ember a vágyott szeretetért cserébe.

  • Vagyis az ilyen ember nem is tartja magát jónak.
  • Nem tartja magát szerethetőnek.
  • Önbizalomhiányos.
  • Az önmagáról alkotott képe inkább az, amit mások vélnek róla, mint sem a saját véleménye.

 

Az első és legfontosabb tehát, hogy rájöjjön az ember, hogy mindenáron meg akar másoknak felelni. Fel kell tárni annak az okát is, hogy miért ragaszkodik ehhez, hiszen a továbbiakban ennek megfelelően tudja gondolkodását formálni.

Kulcs az önismeret

Egy kis önvizsgálat, önelemzés. Mindenkinek kivétel nélkül vannak jó és nemes tulajdonságai, és bizony vannak hiányosságai, fejlesztésre szoruló adottságai és hibái. Ez nem szégyen, ez természetes jelenség. Amennyiben törekszünk reális képet látni magunkról, az önmagunkon végzett munka is látványossá válhat.Egy egyszerű feladat a kép tisztázására: Fontos, hogy legyünk önmagunkkal szemben őszinték. Egy papírlapot hosszában félbehajtunk, a bal oldalára felírjuk a jó tulajdonságainkat, képességeinket. Ezzel érdemes kezdeni, bár egyes emberek kapásból tudják a negatívumokat magukról sorolni, a jó pedig nehezebben vagy alig megy. Ebből következőleg a lap jobb oldalára kerülnek majd a rossz tulajdonságok és a hibák.

A jó adottságaink adják az erőt nekünk ahhoz, hogy a hibáinkat, negatívumainkat csiszolni tudjuk.

Az én önképem sem volt fényes sok-sok évtizeddel ezelőtt. Szinte sikeresen elhittem más véleményét, hogy egy nagy nulla vagyok. Azonban egy kishang belülről nem hagyott békén, nem akartam elhinni, hogy nincs bennem semmi jó. Erre a „kishang”-ra még visszatérek. Az asztrológiához fordultam segítségül. Beiratkoztam egy levelező tanfolyamra, nem az volt a célom, hogy asztrológus legyek, hanem csak önmagamat akartam megismerni és megérteni, bebizonyítani, hogy nem vagyok olyan értéktelen, mint ahogyan ezt el akarta valaki akkor velem hitetni. Az ötletem bevált. De nem csak ez történt. Elindultam egy úton ezzel, mely által rengeteget fejlődtem. Természetesen ez a folyamat ma is tart.

Uram, adj erőt, hogy elfogadjam azt, amin nem tudok változtatni.

torságot, hogy változtassak azon, amin tudok.

És bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.

Assisi Szent Ferenc

 

Az egészséges önvédelem

 

Bizony akadnak olyan élethelyzetek, amikor az embernek meg kell saját magát védenie, vagyis a konfliktusok elkerülése mindenáron egy hibás elképzelés.

Akadnak olyan személyek bőven, akik kihasználják a másik ember gyengeségeit, játékszerként packáznak velük. A megfelelési vágy ezer alapot tud ehhez a játszmázáshoz szolgáltatni. Ahol egy ilyen fajta játék elindul, ott a felek messze nem egyenrangúak, egy alá-fölé rendeltségi viszony alakul ki közöttük. Sok bántalmazó kapcsolatban megfigyelhető ez a jelenség. Vagy a munka világában. Ugye sokan ismerik a munkahelyen ordibáló főnököt, amikor az akár a beosztottját megalázza mások előtt. A beosztott szeretne megfelelni, hiszen a megélhetése múlik rajta. Azonban korántsem biztos, hogy a főnök valóban jogosan ordibál. Sok tényezős a történet. Vagy, amikor a dolgozókat azzal akarják egy munkahelyen jobb teljesítményre ösztönözni, hogy minősíthetetlen módon beledöngölik őket a földbe… Ezt ugye motivációnak szánják, de óriási demotiváltság lesz belőle… Pedig csak a megfelelési kényszert szándékozik az ordibáló aktiválni, ja és megmutatni, ki az úr a háznál.businessman-3036181_640.jpg

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben látnunk kell, hogy valóban hibáztunk-e vagy mindent elkövettünk a siker vagy teljesítés érdekében a magunk részéről. Vannak esetek, amikor a hallgatással csak önmagának árt az ember. A legjobb ilyen munkahelyeket, kapcsolatokat bizony a hátunk mögött hagyni. Azonban az az ember, aki elhiszi, hogy örüljön ennek is, ami van, mert jobbat nem talál, az le fogja magát betonozni a kilátástalanságba. A lépéshez önbizalom kell, melyet vissza lehet szerezni, vagy fel lehet építeni.

 

Tanuld meg szeretni, becsülni és tisztelni Önmagadat!

 

Minden ember egyedi és különleges. És bizony úgy van jól, ahogy van. Változtatni önmagán kizárólag saját magának van joga. A párkapcsolati játszmák tömkelege szól arról, amikor is az egyik fél vagy esetleg mindkettő kizárólagosan a másikat akarja megváltoztatni. Az eszükbe sem jut, hogy erre nincs jogosultságuk. Ugye sok kapcsolat megy ilyen hozzáállás miatt tönkre? Ráadásul azt végképpen nehéz megérteni, hogy sokszor a párunkban éppen azokat a tulajdonságokat nem akarjuk elfogadni, melyek ott vannak saját magunkban is.

Mindenki kivétel nélkül születik valamilyen feladattal, melyet illene megvalósítani. Természetesen ezek a feladatok éppen az adott ember esetében nem a legkönnyebbek, lehet már többször is nekifutott az elsajátításnak. Az élet nevű iskolában nincsenek köztes jegyek, vagy megoldod, vagy osztályismétlés lesz.

Egy példa ehhez: jön a szülött azzal a feladattal, hogy kiáll önmagáért, persze nem úgy, hogy átgázol másokon, hanem odafigyel másokra, és megtalálja módját, hogy a vágya is teljesüljön. Óhatatlanul benne fogja találni magát a megfelelési csapdában. Lemondani önmagáról, másoknak alárendelődni tuti profin tud, azonban jogos érdekeiért kiállni, nem lesz neki könnyű. Van egy nagy vágya, hogy tanuljon például. Ez nem egy öncélú vágy, hanem az életterve része. Nem teljesíteni hiba. Családban él, ahol az orrára húzza a házastársa, a gyerekei, hogy neki nem ez a feladata és ne tanuljon, mert milyen anya vagy apa az, aki a gyerekei, a házastársa elé meri helyezni a holmi kis vágyait… dolgozzon, hozza a pénzt ezerrel. Persze abba már nem gondol bele senki, hogy a tanulás következtében esetleg sokkal könnyebben, több lehetőség közül választva fog tudni akár több pénzt hozni a házhoz. Az való igaz, hogy a tanuláshoz áldozat is kell, akár a családtagoktól is. Amennyiben a megfelelés erősebb a személyben, mint a vágyait teljesíteni, bizony hátralép és lemond tervéről. Ugyanakkor az ezt kicsikaró fél elégedetten fog hátradőlni, ismételten az akarata érvényesült… Emberünknek pedig az önbizalma zuhanni fog. A technikai fejlődés következtében ma már a tanulásnak is rengeteg olyan módja van, hogy akár otthonról is lehet tanulni, adott esetben csak néhány alkalommal kell távol lenni a családtól. Tiszteld és becsüld magad azzal, hogy nem adod fel a vágyaidat!

onbizalom.jpg

A „kishang”

 

A kishang nem egyéb, mint a lelkiismeretünk hangja. Esetleg hívhatjuk a belső bölcs Énünk hangjának is. Kinek hogyan tetszik jobban. Viszont nem tévesztendő össze az egónk hangjával.

Bölcs Énünket meghallani nehezebb, csend kell hozzá. A zakatoló gondolataink között nehéz lesz halk hangját hallani. Akár mondhatnánk azt is, hogy ezek a megérzéseink. Ezt szeretik a nőkhöz társítani, pedig ez egy nemtől független adottság. A nők valószínűleg sokkal fogékonyabbak rá. Persze az élet fog szolgáltatni jó néhány példával, történéssel, hogy az ember eldönthesse, hogy mikor és melyik hang jön a bölcs Énjétől. Utólag persze nagyon okosak tudunk már lenni. De ha hajlandóak vagyunk erre odafigyelni, idővel kitisztul a kép, az eredmények láttán pedig megtanulhatunk jó értelemben az „ösztöneink” után menni. Az élet egy tanító, mely a velünk történt akár jó, akár rossz eseményeken keresztül próbál minket formálni. Ilyen értelemben – bármi történik is velünk – az bizony értünk van, még a negatív események is.

 

Ha hozol egy döntést, azáltal azt hiszed, hogy elköteleződsz egy ügy vagy valaki mellett, de valójában nem így van. A döntésed mellett köteleződsz el, tehát Önmagad választása mellett és ha kitartasz, hűséges vagy Önmagadhoz
Mellesleg állandóan döntéseket hozunk, amelyek nem jók vagy rosszak, hanem döntések, amelyeket éppen akkor, abban a pillanatban így látunk jónak.
Éppen ezért fölösleges egy későbbi pillanatban Magadat azzal bántani, hogy hogyan döntöttél a múltban, azt kijavítani nem áll módodban. Egyébként sem kijavítani kell, hanem megtapasztalni és megfejlődni.
Ha szeretnéd, hogy szeressenek, kezd Magaddal és fogadd el Magad. A régmúlt dolgaiból okulva, lépj tovább és dönts a SZERETET mellett! Egy idő után észre fogod venni, hogy a SZERETET tüze Benned is ég!

Kalo Jenő

 

A bűntudat

 

Erről még idáig nem írtam. Viszont saját tapasztalatom, hogy bizony a megfelelési kényszerből való kiszállásban rendesen hallatja hangját. Ez ilyen esetben nem az egészséges bűntudat lesz.

Amennyiben a megfelelési kényszertől szabadulni akaró ember a gyermekkorából, vagy a későbbiekből hozott tapasztalata alapján rossznak, nem megfelelőnek érzi magát – azonban ez a vélekedése mások véleményén alapul, vagyis nem reális képet lát önmagáról – amint elhatározza, hogy nem fog mindenáron megfelelni mások elvárásainak, beragad rajta a bűntudat nevű gomb. Mint a fenti példában, milyen anya vagy apa az, aki a pénzkereset helyett tanulni akar… Magyarán a külvilág fogja az életén változtatni akaró emberen a bűntudat gombot benyomni, mely nagyon könnyen tud is majd aktiválódni.

Jóllehet az ember (lélek) életfeladatának tervét még a leszületése előtt megalkotja, így amikor akár ennek a tervnek részeként ez a két ember találkozik egymással, majd a születő gyerekek is bekerülnek a képbe, az ő adott tervükben is szerepel a kifogásolt tanulás, tehát támogatniuk kellene. A probléma ott van, hogy bizony úgy érkezünk ebbe a földi létbe, hogy tudatosan nem emlékezhetünk erre a tervre, magunknak kell felfedezni. Így a belső hangunkra hagyatkozhatunk segítségként, valamint az égi világ láthatatlan mestereire (őrangyalaira).

 

A puding próbája az evés

 

Amikor az ember elindul a változás útján. Óhatatlanul lesznek olyan helyzetek, melyekben „vizsgákat” fog kapni arra nézve, hogy mennyire sikerül az életében az új szemléletet elsajátítania. Tehát amennyiben nem akar megfelelni többet mások kényének és kedvének, kiáll végre az elképzelései mellett, bizony lesznek olyan embertársak az életében, akik még a régi énjére fogják emlékeztetni, bepróbálkoznak a bűntudatának az előcsalogatásával. Mivel a folyamat hosszú idő alatt alakult ki, elhagyni sem tudja azonnal. A lényeg, hogy ismerje fel, amikor azért dönt úgy, ahogy, mert ismételten másoknak akar megfelelni. Egyre hamarabb és egyre többet fogja felismerni, hogy ismételten a megfelelni vágyása van terítéken. Amennyiben tudatosan odafigyel az ilyen történésekre, és korrigálja önmagát, a végén képes lesz önmagát képviselni, közben odafigyelni másokra is. Az egyensúlyt fenntartani pedig csak tudatosan lehet.

people-2591874_640.jpg

Összefoglalva

 

Csak ismételni tudom, hogy tiszteld, becsüld és szeresd magad! A kitűzött változás egy pozitív dolog az életedben (akkor is, ha mások az ellenkezőjéről akarnak meggyőzni), ettől függetlenül hagyj magadnak időt arra, hogy működésbe tudjon lendülni. Amennyiben vissza-vissza tér a régi működési berögződöttséged, ne ostorozd magad feleslegesen! Konstatáld, hogy most hibáztál, és amennyiben lehetséges korrigáld! A múltban elkövetett hibáidért se, felesleges energiapazarlás, hiszen már átírni a történteket nem tudod. Előre kell tekinteni, a múlt csak addig érdekes, míg a tanulságait levonod. Türelem rózsát terem… Jusson eszedbe, hogy a kisbaba is kilenc hónapig érik a pocakban és várat magára, mire a kezedben foghatod végre. Tudd, hogy sikerülni fog!

 

Az írás előzményei:

A megfelelési kényszer béklyóiban

A megfelelési kényszer béklyóiban 2.

 

 

Ha hasznosnak ítélte meg a kedves olvasó az olvasottakat, viszonzásként katt ide.

Facebook-oldalunkat pedig itt like-olhatja.

 

 

süti beállítások módosítása